Bu yıl 18.si düzenlenen Akademik Bilişim’e, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ev sahipliği yaptı.
2.kez katıldığım Akademik Bilişim de, konferans öncesinde 4 gün süren kurslardan Postgresql DBA kursuna katıldım.Bununla beraber eşzamanlı birçok kurs vardı.(Kurs listesine bu linkten ulaşabilirsiniz.)
Kurs nasıldı derseniz kısaca şöyle bahsedeyim.
-İlk günümüzü hocalarımızın, kurulum yapmayan arkadaşlarımızın makinelerine gerekli araçları kurması ile sonlandırdık.(Virtualbox Kurulumu,Sanal makine import(ab16-pgdba),windows için: putty, winscp kurulumu,Pgadmin vs.)
Tabi ki kurs başlangıcında Atıf hocanın Postgresql’i kullanan şirketlerden bahsetmesi, neden postgresql ve daha önceki postgresql deneyimlerinden bahsetmesini de söylemeden geçmemem gerek.
-İkinci günümüzde psql nedir? , SQL ve pgAdmin üzerindeki işlemlerin nasıl yapılması gerektiği, konsoldan tablo oluşturulması gibi konuları ele aldık.
-Üçüncü gün wal kavramında bahsetti hocalarımız, configuration dosyasında neleri değiştirip nelere hiç dokunmamız gerektiğinden bahsettiler, bugünün geneli postgresql.conf dosyasıydı.
-Dördüncü gün ise güvenlik,nesne sahipliği,role kavramı(kullanıcı),backup(yedekleme) ve bunun yanında konsoldan veritabanımızda hangi komutları kullanarak değişiklikler yapabileceğimizi öğrenmek ile geçti.
Ve Tabi ki gün sonunda hocalarımızın müthiş tatlı sürprizlerini unutmak olmaz 🙂
Bu 4 günlük kurs süresi bana bilgiyi öğretmeye her daim açık, her şekilde yardıma koşacak, güzel yürekli iki insan kazandırdı; M.Atıf Ceylan hocam ve Koray Eyidoğan hocam :))
İkisinede ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Umarım onlarla başka alanlarda, başka projelerde ve başka zamanlarda da çalışmak nasip olur.
Bu seneki Akademik bilişimle ilgili merak ettiklerinizi #ab2016 de ve postgresql kursunda merak ettiklerinizi #postgresql hashtaglerinde bulabilirsiniz. 🙂
Yandaki çizim bana aittir. Taklitlerine aldanmayın ! 🙂
“Elephants can remember”
Başka bir Akademik Bilişim yazımda görüşüne kadar Allah’a emanet olun. 🙂